Maso jako zdroj bílkovin – které je vhodné a jakému se raději vyhnout
Sport Proteiny neboli bílkoviny jsou tzv. makroživiny – tedy jedny z nejdůležitějších složek potravy. V lidském těle hrají nezastupitelnou roli. Jsou základními stavebními jednotkami buněk, především svalových. Trvá dlouho, než je organismus stráví, díky čemuž zpomalují metabolismus a oddalují tak pocit hladu. Strava bohatá na bílkoviny tak výrazným způsobem zlepšuje celkový fyzický stav člověka.
Pokud nejste přímo kulturista či sportovec oddávající se náročnému tréninkovému zatížení, bohatě vám postačí jejich přísun v podobě stravy. Jestliže se věnujete sportu silovému, doporučujeme ještě k denní porci proteinů ze stravy zařadit jejich suplementaci v podobě proteinových nápojů.
Zdrojů je mnoho. Nejlepším z nich je ale maso. Nicméně existují masa či výrobky z nich, které jsou vhodnější než jiné. Mezi nejkvalitnější můžeme zařadit:
1. Drůbež – především prsíčka kuřecí a krůtí jsou pravděpodobně nejvhodnější, jelikož obsahují 23 gramům bílkovin ve 100 g masa a zároveň jen minimum tuku. Další části, například stehna, jsou již tučnější. Nicméně pokud nejste přímo v redukční dietě, můžete si je s klidem dopřát.
2. Hovězí – získává svou typickou červenou barvu díky vysokému obsahu železa. To podporuje krvetvorbu.
3. Ryby – obecně jsou lepší mořské (obsahují jód, méně tuku) než sladkovodní ryby. Nicméně sladkovodní druhy, které považujeme za dietní, jsou například okoun, pstruh, siven či candát a štika. Ryby obsahují navíc tzv. omega mastné kyseliny, které tělo neumí vytvořit samo.
4. Králičí – nízkotučné maso, které je velmi vhodným zdrojem. Mnohé odrazuje jeho slabá chuť.
Vyhnout byste se měli následujícím masným výrobkům (většinou obsahují více tuků, solí a chemických látek):
1. Vepřové – velice tučné maso. Pokud na něj ale máte chuť, sáhněte po libových částech – panence či kotletách.
2. Uzeniny – krom kvalitní šunky (dušené) je z jídelníčku zkuste vynechat. Obsahují spoustu solí, konzervantů a dalších chemikálií, které neblaze ovlivňují metabolismus a zdraví.