Chorvatské dezerty, které musíte ochutnat
Podnikání
Chorvatská kuchyně je skvělá. Spousta lidí, kteří navštíví Chorvatsko v rámci dovolené, nebo i za jiným účelem, si ji naprosto zamilují. V Chorvatsku můžete ochutnat spoustu pochoutek z masa, mořských plodů, zeleniny, luštěnin a dalších chorvatských tradičních surovin.
Ale Chorvatsko, to nejsou pouze slaná jídla. Chorvatsko se může pyšnit také vynikajícími dezerty.
Které byste měli rozhodně ochutnat, pokud budete v Chorvatsku?
Torta hrapaćuša
Tento dort pochází původně z města Dol, který je na ostrově Brač. Původní recept dortu je obestřen tajemstvím a původní receptúru znají jen ti, kteří ji pekli poprvé. Nicméně můžeme řít, že se jedná o hutný piškot, který je přelit velkou porcí polevy, která se vytvoří smícháním cukru, bílků a vlašských ořechů.
Skradinská torta
Tento tradiční dort pochází z města Skradin, a po něm je i pojmenován. Říká se, že původní recept si střeží několik žen právě z toho města. V různých upravených variantách ho ale můžete ochutnat na nejrůznějších místech v Chorvatsku. Těsto je tvořeno z vajec, cukru, likéru, medu a vlašských ořechů. Někdo přidává i další suroviny, jako pomerančovou kůru, citrón nebo skořici. Vršek se přelije směsí hořké čokolády s máslem a mlékem.
Salenjaci
Toto sladké chorvatské pečivo si naprosto zamilujete. Jedná se o listové těsto, které se skládá tak, aby vrstvením připomínalo croissant. Pečivo se poté naplní povidly nebo meruňkovou zavařeninou. Pečivo se ještě horké posype cukrem a jí se nejlépe ještě horké.
Čupavci
Čupavci jsou chorvatské koláčky, které mají tvar malých kostek a jsou velmi oblíbené nejen v Chorvatsku, ale i například v Maďarsku nebo na Slovensku. Piškotové těsto se namočí do čokolády a to se poté posype kokosem. Obdobu tohoto koláče lze nalézt i v Austrálii, kde se k nim ale přidává džem. Chorvatsko je ideální místo na dovolenou, nejen kvůli chorvatské kuchyni. Nemusíte si ovšem pronajímat drahé apartmány, můžete se zaměřit na koupi domu v Chorvatsku.